Мирянські організації Католицької церкви

Всесвітня організація випускників закладів католицької освіти

World Organisation Of Former Pupils Of Catholic Education

Абревіатура: OMAEC (Organisation Mondiale des Anciens et Anciennes Élèves de l’Enseignement Catholique)

Заснована: 1967.

Історія
Ідея створення асоціації випускників католицьких шкіл — деякі з яких були засновані вкінці 19-го століття — виринула в 1960 році на євхаристійному конгресі в Мюнхені, Німеччина, під головуванням кардинала Агостіно Беа, який закликав делегатів випускників європейських єзуїтських шкіл організуватися, щоб надати своєму свідоцтву на користь Христа більш інституційної форми. Представники вже існуючих груп створили Комісію міжнародного взаємопорозуміння і навчання, яка в 1967 році стала основою для появи Всесвітньої організації випускників і вчителів католицької освіти. Визнана Святим Престолом як Міжнародна католицька організація OMAEC є членом Конференції ICO (міжнародних католицьких організацій). Вона пов’язана протоколом про взаємопорозуміння з Міжнародним бюро католицької освіти. Як неурядова громадська організація OMAEC співпрацює як консультативний орган із ЕКОСОР (Ecosoc), ЮНІСЕФ, МОП (ILO), ФАО (FAO), а також активно співпрацює із ЮНЕСКО.

Ідентичність
Пріоритетними цілями OMAEC є підтримка католицької школи з метою забезпечення загальної всебічної освіти у школах, й розповсюдження культури, натхненої християнськими цінностями. Випускники, яких представляє OMAEC на рівні міжнародних організацій, співпрацюють задля досягнення мети тієї організації шляхом служіння Церкві, зберігаючи вірність у соціальній сфері принципам, які були прищеплені їм через освіту.

Організація
Офіційними керівними органами OMAEC є: Генеральна Асамблея яка засідає кожні три роки, що збігається у часі з Конгресом, який скликається для вивчення конкретних питань; Виконавчий комітет та Виконавча рада, що складається з делегатів від організацій-членів, у засіданнях яких беруть участь також представники Комісії молоді, створеної в 1987 році. Члени-організації також можуть створювати постійні континентальні союзи (на даний час їх два: Unaec для Європи, і Ulaec для Латинської Америки і Карибського басейну).

Членство
OMAEC складається із 11 міжнародних організацій, 12 національних організацій, а також 2 континентальних союзів, до якого належать близько 150 мільйонів людей з усього світу, деякі з інших конфесій, які отримали освіту в католицькій школі. Публікації Nouvelles OMAAEEC, піврічний інформаційний бюлетень. Члени-організації мають свої власні публікації (наприклад Confederex, який видає італійська асоціація, і Cofaec, який видає французька асоціація).

Штаб-квартира
Organisation Mondiale des Anciens et Anciennes Élèves de l’Enseignement Catholique c/o Pontificio Istituto Pio IX Via Cavalieri del Santo Sepolcro, 1 — 00193 Roma — Italy

Електронна пошта: secretar@omaaeec.org

Назад