Мирянські організації Католицької церкви

Міжнародний католицький комітет медсестер і працівників медико-соціальної сфери

International Catholic Committee of Nurses and Medical Social Assistants

Абревіатура: CICIAMS (Comité International Catholique des Infirmières et Assistantes Médico-Sociales)

Заснований: 1933

Історія
Комітет CICIAMS виник в Люрді, Франція, під назвою «Міжнародний студійний комітет для асоціацій католицьких медсестер» під час з’їзду делегатів асоціацій католицьких медсестер з різних країн, що відбувся у 1928 році в Базелі, Швейцарія. Оскільки кількість членів збільшувалася, серед яких були не лише медсестри, але й інші фахівці з галузі медицини та соціальної праці, Комітет змінив свою попередню назву в 1946 році на теперішню. Він визнаний Святим Престолом як міжнародна католицька організація, і є членом Конференції міжнародних католицьких організацій. Як неурядова громадська організація співпрацює із ВООЗ (WHO), ILO, Юнісеф (Unicef) та Радою Європи (Council of Europe) у ролі консультативного органу.

Ідентичність
CICIAMS сприяє створенню і розвитку католицьких професійних асоціацій медичних працівників у кожній країні з метою забезпечення медсестер і медичних/соціальних працівників духовною та моральною підтримкою, а також дбає про спеціалізовану підготовку і навчання з підвищення кваліфікації; координує ініціативи, які католицькі професійні асоціації проводять з метою поглиблення і відстоювання християнського світогляду у медичній професійній діяльності та соціальній роботі; пропагує функціонування охорони здоров’я та соціальної роботи у відповідності з досягненнями наукового прогресу і принципами християнського порядку, що, у свою чергу, гарантує кожній людині добробут і захист здоров’я, як природне невід’ємне право, і як забезпечення поваги до релігійних переконань. З метою реалізації поставлених перед собою цілей CICIAMS організовує міжнародні зустрічі та навчальні семінари, розробляє етичні принципи, і стимулює діяльність Фонду солідарності, який підтримує справу створення та діяльності об’єднань католицьких медсестер у країнах, що розвиваються.

Організація
Головний керівний орган CICIAMS — Генеральна Рада, що складається з голів або представників офіційних делегацій країн-членів асоціації, які збираються разом кожні два роки. Генеральна Рада встановлює загальні керівні принципи для роботи Комітету, а також обирає Виконавче бюро у складі президента, віце-президентів, генерального секретаря, генерального скарбника і міжнародного духовного радника-помічника. Рядові члени CICIAMS мають дорадчі права при голосуванні. Товариство CICIAMS також має серед своїх членів схожі організації.

Членство
CICIAMS налічує 75 повноцінних членів та асоційованих членів із схожих за діяльністю організацій у 56 країнах світу, а саме: у 18 країнах Африки, 16 країнах Азії, 12 країнах Європи, 6 країнах Північної Америки, 2 країнах Океанії, 2 країнах Південної Америки.

Видання
CICIAMS Nouvelles, виходить тричі на рік французькою, англійською, іспанською та німецькою мовами.

Штаб-квартира
Comité International Catholique des Infirmières et Assistantes Médico-Sociales Square Vergote 43 — 1040 Brussels — Belgium
Тел.: [+32]2.732 1050, Факс: 2.734 8460

Інтернет сторінка: www.ciciams.org

Електронна пошта: ciciams@tiscali.be

Назад