Мирянські організації Католицької церкви

Міжнародне бюро католицької освіти

Catholic International Education Office

Абревіатура: OIEC (Office International de l’Enseignement Catholique)

Засноване: 1952.

Історія
OIEC було засноване в Люцерні, Швейцарія, групою людей, які бажали налагодити співпрацю в галузі викладання та освіти. У листопаді 1950 року Frans op de Coul, голова Католицького управління освіти і викладання у Нідерландах, скликав представників католицьких освітніх організацій з шести країн з метою створення оперативного координуючого Секретаріату, який би працював задля зміцнення союзу між окремими особами і організаціями, відповідальними за католицьку освіту в усьому світі. Проект набув легального статусу в 1952 році й був визнаний Святим Престолом у 1956 році як Міжнародна католицька організація. OIEC — неурядова громадська організація, із статусом консультативного органу при ЕКОСОР (Ecosoc), ЮНІСЕФ, Раді Європи, а також має налагоджені відносини співпраці з ФАО (FAO) і МОП (ILO).

Ідентичність
OIEC (бюро) бере участь у місії Церкви, сприяючи реалізації освітнього проекту натхненого Католицькою Церквою, демонструючи в рамках співтовариства націй бажання Церкви співпрацювати в усіх аспектах освіти; воно заохочує дослідження та вивчення конкретного вкладу Католицької школи в освіту, і того яким чином вона може задовольнити потреби і запити різних соціальних і культурних середовищ, воно захищає свободу освіти, і працює задля ефективної реалізації тієї свободи на практиці; воно забезпечує адекватне представлення католицької освіти у міжнародних органах. Для досягнення своїх цілей, OIEC співпрацює з установами Вселенської Церкви, Конференції католицьких єпископів та інших міжнародних організацій, залучених у сферу освіти.

Організація
Вищим керівним органом OIEC є Генеральна Асамблея, яка збирається кожні три роки, на якій присутні постійні та асоційовані члени. Вона обирає Раду, яка несе відповідальність за здійснення рішень Асамблеї. Постійним виконавчим органом є Генеральний секретаріат. На міжнародному рівні її діяльність координується п’ятьма регіональними секретаріатами для Африки, Азії, Америки, Європи та Близького і Середнього Сходу.

Членство
Членами OIEC є постійні члени, себто організації визнані де-юре і де-факто як представники католицької освіти в різних країнах; асоційовані члени, себто міжнародні релігійні згромадження що займаються навчанням; співпрацюючі члени, себто релігійні конгрегації які не мають міжнародного розповсюдження, і особи, які бажають активно співпрацювати з OIEC, та члени-кореспонденти.

OIEC має 100 постійних членів, 17 асоційованих членів, 10 співпрацюючих членів і 7 членів-кореспондентів. OIEC присутній у 103 країнах світу: у 37 країнах Африки, 11 країнах Азії, 23 країнах Європи, 4 країнах Близького Сходу, 13 країнах Північної Америки, 2 країнах Океанії і 13 країнах Південної Америки.

Праця
OIEC заохочує і підтримує первинні та вторинні проекти навчання грамотності по боротьбі з неписьменністю і розглядає проблему відсутності обов’язкової шкільної освіти, яка стосується за даними ЮНЕСКО 100 мільйонів дітей у світі; а також проекти навчання грамотності в родині, програми обміну та виховання для культури миру. В даний час OIEC проводить докладний огляд стану католицьких шкіл в усьому світі з метою їх відродження. Це передбачає творчі підходи всіх учасників (вчителів, колишніх учнів та студентів, батьків).

Публікації
De la réflexion à l’action серія; Cahiers OIEC; Newsletter (бюлетень). Усі ці видання публікуються французькою, англійською та іспанською мовами.

Штаб-квартира
Office International de l’Enseignement Catholique 718, Avenue Houba de Strooper — 1020 Brussels — Belgium 718. Тел.: [+32]2 230 72 52, Факс: 2 230 97 45.

Електронна пошта: oiec@pophost.eunet.be

Назад