Мирянські організації Католицької церкви

Братство сопричастя і визволення

Fraternity of Communion and Liberation

Абревіатура: CL

Засноване: 1954

Історія
На початку 1950-х років, розуміючи необхідність відновлення присутності християнства в студентському середовищі, отець Луїджі Джуссані, професор Богословського факультету в Венегоно (Варезе), присвятив себе викладанню релігії в школах. Досвід невеликої групи студентів з класичної школи Берш (Berchet) у Мілані, яка зібралася довкола нього, привів до створення товариства студентської молоді Gioventù Studentesca. За сильної підтримки архієпископа Мілана Джованні Батіста Монтіні, майбутнього папи Павла VI, товариство Gioventù Studentesca поширилося на інші міста Італії, а після 1968 року воно також почало залучати у свої ряди студентів та дорослих. Це привело до створення спільноти «Сопричастя і визволення» в 1980 році, яка отримала церковне канонічне визнання від абата Монтекасіно (Montecassino), монсеньйора Мартіна Matronola. Випускники цього товариства, які бажали бути активними членами у Церкві й сумлінно сповняти відповідні християнські обов’язки, користуючись методом спілкування, вже як дорослі особи створили перші братства в другій половині 1970-х років. Саме завдяки роз’їздам колишніх членів-випускників Gioventù Studentesca по різних країнах світу «Братство сопричастя і визволення» почало існувати. 11 лютого 1982 Папська рада у справах мирян визнала «Братство сопричастя і визволення» як міжнародне мирянське товариство (асоціацію) папського права.

Ідентичність
Харизма CL полягає у проголошенні благовісті, що Бог став людиною; що єдність людей, яку провадить жива людина — єпископ Риму, — це підтвердження того, що ця людина — Ісус з Назарету, який помер і воскрес — це справжня подія, помітна ознака якої — це спілкування; що людина, керуючись правдою, що Бог став людиною, і через участь у житті Церкви, стає більш відкритою до правди про себе, аби її людськість відкрилася у більш людяному вимірі. У сфері освіти товариство CL пропонує, аби кожна людина могла вільно прийняти християнську благовість, як відповідь на потреби людського серця, як сповнення цих людських потреб. Той факт, що чоловіки і жінки, які пережили досвід зустрічі з Христом, що змінив їх життя, і присвятили себе справі свідчення про цей християнський досвід, щоб таким чином впливати на ціле суспільство — це добре свідчення достовірності християнської віри. Така посвята з їхнього боку зміцнює свідомість власної ідентичності, допомагає розглядати своє життя як покликання, що підтримується практикою св. Причастя і спілкування, завдяки чому пам’ять про прихід Христа стає щоденною реальністю. Освітній процес, який збагачується проголошенням благовісті й катехизацією, участю студентів у духовних реколекціях і Божественній Св. Літургії, будучи сферою формування культури, стає також привілейованою сферою для поглиблення і вираження своєї християнської віри та відповідального ставлення до своїх громадянських обов’язків щодо суспільства в цілому. Сфера освіти є також різновидом благодійної діяльності, оскільки освіта вільно передається як дар студентам, який вимагає належної відповіді у формі соціального зобов’язання; також вона є різновидом місійної діяльності як прояв соборності Церкви й вибір професійного покликання. Даючи свідчення про Христа в школах і університетах, на заводах і в офісах, в міському чи сільському середовищі, дорослі люди сповняють своє християнське покликання передовсім на місці своєї праці, через особливе ставлення до реалій життя.

Організація
Життя братства полягає у формуванні груп чоловіків і жінок, вихідців з різних середовищ, приналежних до різних станів життя, з метою плекання дружби і спілкування, аби спільно разом рухатися шляхом до святості, як справжньої мети людського існування. Асоціацію очолюють Президент і Центральний комітет Дияконії, до якого входять усі міжнародні лідери та керівники різних ділянок діяльності товариства, які живуть харизмою CL: Memores Domini як мирянське товариство; Братство священиків місіонерів під покровом Св. Карла Борромео; Згромадження сестер милосердя під покровом Успіня Богородиці. У єпархіях єпархіальному лідерові у його діяльності допомагає Комітет Дияконія й священик як духовний помічник, призначений місцевим єпископом за пропозицією Президента Братства. з 1997 року товариство Міжнародний центр «Сопричастя і визволення» працює в Римі, як центр зв’язку для усіх складових товариств цього руху в усьому світі.

Членство
Братство налічує 47994 членів у 64 країнах світу: у 9 країнах Африки, 7 країнах Азії, 28 країнах Європи, 3 країнах Близького Сходу, 7 країнах Північної Америки, 1 країні Океанії і 9 країнах Південної Америки. Більше 60 000 людей ознайомилося з досвідом праці товариства CL.

Діяльність
Окремі особи та групи, що належать до Братства CL, взяли на себе відповідальність за виконання культурних, благодійних та підприємницьких проектів, які пов’язані разом одним керівним органом під назвою Company of Works, що має свої представництва (офіси) в Італії й за кордоном. Ці проекти включають: будинки-притулки для душевнохворих, залежних від ліків хворих, інвалідів, хворих на СНІД і невиліковно хворих; компанії з метою працевлаштування інвалідів; неурядові громадські організації (AVSI в Італії та CESAL в Іспанії) які займаються питаннями надання допомоги і сприяння розвитку бідним нерозвинутим країнам; фонди, такі як Продовольчий банк, який забезпечує щоденну їжу для більше ніж одного мільйона бідних людей в Італії, і Фармацевтичній банк; Центри солідарності для надання допомоги безробітним у пошуку роботи; установи соціального забезпечення для дітей у в’язницях в Африці та Америці; допомога нужденним сім’ям і пошук житла для потребуючих людей. Ініціативи (та проекти), які виникають в сфері культури, стали сферою спілкування і єднання людей з різним життєвим досвідом, й нагодою зробити свій особистий вклад в подію унаочнення присутності Христа у світі завдяки діяльності: культурних центрів, шкіл (часто створюваних кооперативами батьків), видавництв, видавничих і газетних проектів; фондів та наукових установ; міжнародних конференцій, наприклад, нещодавня конференція під назвою «Дружба між народами». Фонд «Sacred Heart Foundation» в Мілані, який є неприбутковою громадською організацією, що безпосередньо пов’язана із діяльністю Братства, і яка займається школами, пропагує і захищає безкоштовну освіту, як таку що відповідає християнській традиції і вченню Церкви.

Публікації
«Traces» (Litterae Communionis), щомісячний журнал італійською, французькою, англійською, польською, португальською / бразильською, російською, німецькою та іспанською мовами; «Piccole Tracce», журнал для дітей, який виходить кожні два місяці.

Штаб-квартира
Fraternità di Comunione e Liberazione Via Porpora, 127 — 20131 Milano — Italy
Тел.: [+39] 02.26149301, Факс: 02.26149340.

Веб-сторінка: www.comunioneliberazione.org

Електронна пошта: cl@comunioneliberazione.org

Назад